Tragiska olyckor inom formel 1

Bilar är för många endast ett transportmedel med ett syfte att förflytta en från punkt A till punkt B. Därför har många inte så höga krav på vilka funktioner och finesser bilar ska ha. Givetvis är det skillnad om man ofta reser långa sträckor då man kan ha en del krav på komfort i form av exempelvis farthållare och liknande finesser.

För andra är bilen ett stort intresse. Man fixar och donar med den för att göra den så häftig som möjligt eller så snabb som möjligt, samt lägger stora pengar på att kunna skapa en bil som är helt unik. Andra har bilen som arbete, exempelvis lastbils- och busschaufförer men även de som tävlar i racing som exempelvis Formel 1.

Formel 1 är en väldigt populär racingsport som går i en otrolig hastighet och där bilarna är utrustade med det senaste inom teknik och varje liten detalj är utformad för att kunna optimera hastighet, kontroll och körkänsla. Det är en sport som få är kvalificerade att utföra och det finns även många som inte skulle våga sätta sig i en F1-bil, utan hellre tar plats som åskådare i sina vanliga kläder och ett par snygga och bekväma skor från ecco som passar i alla väder.

Med tanke på den hastighet som förekommer under F1-lopp har det, som tur är, varit ytterst få stora olyckor. Trots den rigorösa säkerheten har det tyvärr förekommit en del dödsolyckor. För att minnas några av de stora F1-förarna som förolyckats har vi valt att lägga fokus på två av dem i denna artikel.

  • Ronnie Peterson. Det är utan tvivel så att Ronnie Peterson är den mest framgångsrike svenska F1-föraren. Under sina 123 lopp tog han 10 segrar och var på prispallen totalt 26 gånger. Ronnie Peterson skadades allvarligt i samband med starten av ett F1-lopp i Monza (Italien) år 1978 och avled dagen efter på grund av fettemboli under den operation som gjordes för att stabilisera hans ben.
  • Ayrton Senna. Ayrton Senna tillhörde världseliten inom Formel 1 när han tragiskt omkom efter en krasch i San Marino Grand Prix år 1994. Senna ledde loppet när han åkte av banan och rakt in i en betongmur. Den troliga dödsorsaken var att han fick hjulupphängningen genom sin hjälm. Under karriären lyckades Ayrton Senna vinna 41 lopp och hamna på prispallen i totalt 80 av de 162 lopp han deltog i. Senna fick sedan en statsbegravning hemma i Brasilien. Många F1-förare anser att Ayrton Senna är den bästa F1-föraren som funnits.

Som tur är har säkerheten på både banor och bilar kommit långt i utvecklingen sedan dessa olyckor. Men även under senare år har det skett ett par olyckor med dödlig utgång.

Related Posts

mts_newsonline