Populära racingspel genom tiderna

Bilspelen är en genre som alltid tycks vara populär inom dator- och tv-spel. Det första racingspelet anses vara Gran Trak 10 från 1974. Grafiken är förstås väldigt primitiv och står i skarp kontrast mot dagens bilspel där vi nu börjar närma oss fotorealistisk grafik. Här under följer några exempel på populära racingspel genom tiderna.

Outrun

Outrun är en riktig klassiker som började som arkadspel 1986. Det portades dock till en rad hemdatorer som Commodore 64, Amiga och Atari ST. Det släpptes också till flera av Segas spelkonsoler, men inte Nintendos, vilket förmodligen har att göra med att Outrun var utvecklat av Sega.

Spelet som sådant går ut på att köra en röd Ferrari Testarossa genom olika banor. För sin tid var den 3D-liknande grafiken imponerande och man kunde även ratta in olika låtar på radion i bilen, vilket då var nytt i spel.

Need for Speed

En riktig långkörare bland racingspelen är Need for Speed. Det första spelet kom ut 1994 och fokus har alltid legat på arkadracing där spelglädje går före realism. Totalt har drygt 30 spel släppts i serien och genom åren har de testat olika teman. Bland de mest populära var Need for Speed: Underground 1 och 2 som kom ut 2003-2004, vilket var under en period då filmen The Fast and the Furious var väldigt populär. Uppföljaren till filmen släpptes samma år som det första NFS Underground.

Precis som filmerna fokuserar spelen på illegal gaturacing och man kör omkring nattetid i urbana miljöer. Ett stort fokus i spelen låg på att kunna “pimpa” sin bil med olika färger, köpa karossmodifikationer och montera neonljus på undersidan. Det gick förstås även att uppgradera prestandan i bilarna genom att bland annat köpa en kraftigare motor som gav högre maxhastighet och bättre acceleration. Genom att vinna olika gaturace fick man ihop pengar till detta. Lyckades man samla ihop riktigt mycket pengar kunde man även köpa helt nya bilar av märken som Audi TT, Hummer H2, Lexus IS 300 och Cadillac Escalade. I verkligheten hade man snarare fått låna pengar hos zmarta.se för att ha råd med bilar av denna sort.

Mario Kart

Ett lite mer lekfullt racingspel är Mario Kart. Det har till dags dato släppts ett flertal spel i serien, men det första var Super Mario Kart till Super Nintendo 1992. I spelet kör man gokart och tävlar antingen mot kompisar eller mot AI-styrda motståndare. Alla karaktärer i spelet och temat i övrigt är hämtat från Super Mario-universumet. För att göra spelet lite roligare och mer varierat kan man plocka upp olika power-ups på banan för att göra livet surt för sina motståndare. Till exempel finns ett bananskal man kan kasta bakom sig som motspelarna får sladd av om de kör på det.

Related Posts

mts_newsonline