Folkrace

Folkrace är som namnet antyder en mycket tillgänglig sektion inom motorsporten och helt öppen för intresserade att delta i. Tävlingarna brukar bjuda på bensindoft, meckande och fartfylld motorsport när sommaren är som varmast. Racen går på banor av grus och asfalt, med godkända bilar som innefattar skyddsbur. Maxhastigheten är 80 km/h på ett folkrace även om högre hastigheter emellanåt uppkommer. Det finns för närvarande ungefär 130 banor runt om i Sverige och de största tävlingarna går av stapeln i Vimmerby och Motala.

Tvångsförsäljning

Något som verkligen utmärker sporten är momentet när bilarna säljs mellan förarna. Efter en avslutad tävling är alla bilar som tävlat till salu för vem som helst som vill köpa. Alla bilar som varit med i ett race är till salu för 8000 kronor. På det här sättet blir det mer demokratiskt, då det inte lönar sig att lägga ned för mycket pengar då man bygger sin tävlingsbil. Man kan finansiera sitt köp smidigt via tjänster som enklare.se och lägga hur många bud på bilarna man vill.

Introducerades på 1980-talet

Folkrace såg sitt ljus i Sverige på 1980-talet och redan från början delade man tävlingarna i olika klasser. För att få delta i biltävlingarna måste man ha fyllt 15 år. Seniorklassen inleds från det år man fyller 18 år och det finns både herr- och damklasser och en veteranklass. Det krävs att en besiktningsman kontrollerar den inhägnade banan, och funktionärer stämmer av att varje bil uppfyller de krav man ställer på fordonen.

Utrustning

En folkrace-förare måste ha kläder på sig av flamsäkert material, vilket inbegriper handskar, overall och skyddshuva. Nackstöd och hjälm hör också till standard utrustningen. Bilarna som används inom folkracing är av äldre modell och man tillåter inte fordonstyper som exempelvis minibussar. Det är relativt enkelt att delta i ett race, då man som kan köpa en bil relativt billigt, även om många även finslipar sina egna tävlingsfordon från så kallade “skrotbilar”.

Kan bli rätt stökigt

Många har säkert sett tevebilder när strömmen av bilar trycker sig fram på en dammig grusbana. Folkracing kan minst sagt bli en stökig tillställning och man får inte vara rädd om lacken. Det är inte helt ovanligt att bilar blir stående på banan och efter varje race gäller det att “plåstra om” bilarna med både släggor och hammare för att räta ut alla bucklor. Banorna brukar vara knappt en kilometer och som åskådare är det lätt att dras med i biltävlingen och följa med i vem som håller ledningen. Poäng ges efter placering och bestämmer vem som går vidare till följande race. Folkrace är förmodligen så långt bort ifrån glamouren i Formel-1 man kan komma, men bjuder på folkfest och oförglömliga upplevelser under den finaste årstiden i Sverige.

Related Posts

mts_newsonline